Två nya svenskar får chansen att ta en NFL-plats

Vi har inte varit bortskämda med svenskar i NFL. ”Pike” Johnson blev den första svensken i NFL. Sedan dess har många passerat men de är inte tätt mellan dem. Senast vi hade en svensk i NFL var 2004 när Ola Krimrin gjorde ett par matcher för Washington Redskins.

Inför NFL-säsongen 2016-17 har två nya svenskar chansen att knipa en tröja i NFL. Sebastian Johansson är en guard från Värmland som gått collage på Marshall som nu skrivit under för San Diego Chargers. Sebastian Hedelin från Helsingborg har samtidigt skrivit under för legendariska Dallas Cowboys.

– Det hann gå kanske tre minuter och jag hann ställa mig upp för att gå ut i bilen och hämta en snus – då ringde telefonen. Det blev inte helt som jag hade tänkt mig, men det blev helt perfekt ändå. Nu har man blivit proffs helt plötsligt, säger Sebastian Johansson till TV4 efter beskedet.

Om de tar en tröja i lagen när säsongen sparkar igång i september är långt från säkert. Ingen av spelarna blev valda i draften utan skrev på son så kallade free agents. Lagen har sedan upp mot 90 spelare i sin trupp under training camp inför säsongen men knappt hälften av dem kommer finnas kvar när säsongen drar igång. Nu gäller det för Johansson och Hedelin att visa sig från sin bästa sida så kanske vi får se vår första svensk i NFL sedan 2004.